De Atmosfeer

 

De atmosfeer is de laag lucht die zich op de aarde bevindt, ook alle andere planeten in ons zonnestelsel hebben een atmosfeer. De atmosfeer staat ook wel bekent als dampkring of aardatmosfeer. De atmosfeer zorgt ervoor dat er leven mogelijk is hier op aarde. De atmosfeer bestaat uit een aantal lagen namelijk;

  • De troposfeer       
  • De stratosfeer
  • De mesosfeer
  • De thermosfeer         
  • De exosfeer

 

De troposfeer

De troposfeer is de onderste laag in onze dampkring, de troposfeer staat bekent als de belangrijkste laag omdat het 80% van alle lucht op aarde bevat. Wanneer de hoeveelheid lucht in de troposfeer zou afnemen, kunnen we niet meer ademen. Een ander kenmerk dat de troposfeer zo belangrijk maakt is dat alle weersverschijnselen plaats vinden in deze laag. De troposfeer is ondanks zijn onmisbare functie helemaal niet dik, als de aarde een voetbal zou zijn was de troposfeer slechts een fractie van een millimeter zijn.

De stratosfeer

Onder in stratosfeer komen vaak zware windstormen voor, terwijl de bovenkant zeer rustig is. Tussen 25 en 30 kilometer hoogte bevind zich een laagje met ozon (verbinding van zuurstof) de ozonlaag houd ultraviolette straling tegen. Ultraviolette straling zorgt ervoor dat je bruin word maar is ook de oorzaak van verbranden. Als de ozonlaag er niet zou zijn, is het zeer schadelijk om nog in de zon te liggen. Op ongeveer 70 kilometer hoogte bevind zich de stratopauze, dit is het overgangsgebied tussen de stratosfeer en mesosfeer.

De mesosfeer

In de mesosfeer bevinden zich geen enkele weersverschijnselen meer. De aantrekkingskracht die de aarde bevat trekt alle lucht naar het oppervlak, waardoor de lucht zeer ijl is. De mesosfeer komt tot ongeveer 90 kilometer hoogte, hier boven bevind zich de thermosfeer. De overgang tussen de stratosfeer en de mesosfeer word de mesopauze genoemd.

De thermosfeer

De thermosfeer is een zeer dikke laag, deze laag komt tot een hoogte van 400 kilometer. Ondanks de dikte van deze laag is er vrij weinig lucht in deze laag. De mesosfeer en de thermosfeer hebben in het gemeen dat de lucht in beide lagen zeer ijl is en dat de lucht in beide lagen ionen bevatten, daarom word de thermosfeer ook wel ‘ionensfeer’ genoemd. Het poollicht ontstaat in deze ionensfeer, dit poollicht is goed te zien op de noordpool en zuidpool (vandaar de naam poollicht). Het poollicht staat er bekent om dat het voortdurend van kleur, vorm en helderheid verandert. De overgang tussen de thermosfeer en de exosfeer word de thermopauze genoemd.

 

De exosfeer

De exosfeer is de buitenste laag die zich binnen de dampkring bevind. Het is onduidelijk tot welke hoogte deze laag komt. Hoe hoger je in deze laag komt, hoe meer de dichtheid van de lucht afneemt, vanaf 2000 kilometer is er eigenlijk vrijwel geen lucht meer. Hoe hoger je in de dampkring komt, hoe lager de druk wordt. Dit is omdat de lucht naar boven toe steeds wat ijler wordt. Wanneer je je in een hoog gebied bevind (bijvoorbeeld een hoge berg)is er een stuk minder lucht boven je, waardoor de druk dus ook lager is.

De lucht die zich in de exosfeer bevind heeft vrijwel de zelfde samenstelling als alle andere sferen in de dampkring, namelijk 78% stikstof en 21% zuurstof, de resterende 1% bestaat uit Argon.

Maak jouw eigen website met JouwWeb